Some, digi, jäärä

Some, digi ja jäärä. Mikä ei kuulu joukkoon? Tutkitaanpas.

Osallistuin 10.-11.11.2017 Lahden ammattikorkeakoulun järjestämälle Winnowate-leirille Vierumäellä muiden naisyrittäjien ja LAMKin opiskelijoiden kanssa. Olin varannut perjantain tyhjäksi, joten kerrankin oli aikaa keskittyä yhteen asiaan ja pohtia missä mennään digi- ja someasioissa. Ja voi pojat – leiritys teki hyvää!

Fasilitaattorina toimi innostava Elina Arasola SmartUp Oy:stä. Elinan napakat kysymykset ja lempeät saattamiset asian ytimeen, ajatteluun ja yhdessä tekemiseen olivat leirin parasta antia. Huomasin  jo ensimmäisenä päivänä, että asioiden sanominen ääneen auttaa ajattelussa, saati se, että ympärillä on osaavia ja fiksuja opiskelijoita ja yrittäjiä. Someasioista pureuduimme Facebookiin SomeB:n Karoliina Behmin johdolla. Karoliinan selkeää ja loogisesti etenevää esitystä olisin seurannut vaikka kauemminkin.

Leirin aikana edettiin teoriasta konkreettisiin toimiin. Tuloksena oli mm. useampikin yrityssivu Facebookiin ja käytännön toteutuksia nettisivuille esimerkiksi hakukoneoptimointiin liittyen. Loistavia tuloksia siis. Idonean omat Facebook-sivut on vielä julkaisematta, yhteistyökumppaneiden sivuilla sen sijaan tapahtuu suunnitellusti. Leirin jälkimainingeissa lupaan pitää parempaa huolta nykyisistä kanavistani kuten nettisivuistani ja Linkedinistä ja lupaan pysyä avoimena ja avata yrityksen omat FB-sivutkin, kun tarve ja käyttäjät sitä vaativat. Tässä asiassa huomaan olevani vähän jäärä*. Minua saa tulla käännyttämään ihan koska vain. Onneksi en ole jäärä asiakkailleni, ainakaan en ihan joka kerta. (Ja muuten, asiakkailleni suosittelen Facebookia ja heidän sivujaan myös päivitän suunnitelmallisesti).

Kristallipallo olisi kiva. Sellainen, josta näkee, mihin suuntaan mikäkin asia muuttuu. Ilman sitä on vain etsittävä tietoa, uskallettava ottaa se ensimmäinen askel, tehtävä valintoja ja edettävä suunnitellusti. Ja muutettava suuntaa kesken matkan, jos homma ei toimi. Jääräpäisyyskin kumoutuu järkipuheella. Eihän se sen vaikeampaa ole.

Kuvassa Winnowate-ryhmä 11.11.2017, toisen leiripäivän kotiinlähtöhetkellä – jo täysin digitettyinä.
Kuva: Janette Eerola. 

*Jäärä = vanh. pässi. kuvaannollinen itsepäinen, jäykkäniskainen ihminen. esim. Ukonjäärä. (Lähde: Suomisanakirja