Onnenpekka 20v

Teerenpelin ensimmäinen oma vaalea lager Onnenpekka syntyi 20 vuotta sitten. 270 litran keittoastiasta alkanut Onnenpekan tarina on jatkunut keskeytyksettä kaikki nämä vuodet. Kertakeittomäärä on sen sijaan yli 12-kertaistunut 3200 litraan ja Onnenpekkaa tuotetaan vuodessa lähes 100 000 litraa. Onnenpekka Pils on Teerenpeli Panimon myydyin olut.

Ensimmäisen Onnenpekan alullepanija Pekka Marjamaa muistelee pienpanimon alkuaikoja, jolloin oluenpanemisen taidot opeteltiin kantapään kautta.

– Monen kokeilun kautta saatiin toisinaan ihan onnistuneita valmistuseriä. Pils-tyyppistä raikkautta siihen ei koskaan oikein saatu, vaikka kuinka yritettiin, mutta Onnenpekka Export Lager siitä syntyi. Sloganiksi keksittiin ”Tämän mauttomampaa olutta ei maltaasta saa”. Sehän tuollaisen vaalean oluen ajatus onkin, raikkaus ja keveys. Slogania ei kumma kyllä koskaan otettu käyttöön”, naurahtaa Pekka Marjamaa, joka työskenteli pitkään Teerenpelissä, mutta on sittemmin vaihtanut alaa.

Tänä päivänä Teerenpelin valikoimissa on yli 17 olutta ja 5 siideriä. Panimon laitteet ovat ammattilaisittainkin huipputasoa ja panimon henkilökunta sekä panimomestarit ovat saaneet oppinsa koulun penkiltä. Ammattitaitoa ylläpidetään lisäkoulutuksilla. Onnenpekkaan on kehitystyön tuloksena saatu se oikea Pils-tyyppinen raikkaus, mutta muuten reseptin pohja on tuttu 20 vuoden takaa.

Panimotoiminta on edelleen käsityötä ja Onnenpekka Pils valmistuu perinteitä kunnioittaen Teerenpelin panimomestari Juha Kylä-Kailan valvovan silmän alla uusissa tuotantotiloissa ja uusiutuvalla pellettienergialla.

Onnittelut Onnenpekalle! Lue koko tiedote tästä.

Kuva: Teerenpeli Yhtiöt